tempat pelancongan tersohor di Kota Bharu

TEMPAT PELANCONGAN TERSOHOR DI KOTA BHARU KELANTAN

MUZIUM PERANG
Muzium Perang

Muzium Perang

Juga dikenali Memorial Perang Dunia II, terletak di Jalan Sultan bersebelahan dengan Padang Merdeka. Bangunan ini asalnya bank "The Mercantile Bank of India Limited" yang merupakan bank perdagangan pertama di Kelantan dan beroperasi pada tahun 1912. Selepas berakhirnya Perang Dunia II, bank ini telah diambil alih oleh "The Hongkong & Shanghai Bank".

Dalam masa pendudukan Jepun tahun 1941-1945, bangunan ini digunakan sebagai Pejabat Polis Rahsia Jepun "KAMPETAI" dan lokap tempat siasatan mereka-mereka yang anti-Jepun. Pada tahun 1981 Kerajaan Negeri Kelantan mengambil alih bangunan tersebut bagi kegunaan Perbadanan Muzium Negeri Kelantan dan tingkat atas dijadikan Dewan Kraftangan. Tahun 1991 ditubuhkan Memorial Perang Dunia ke II dan digunakan sepenuhnya sebagai tempat pameran kesan-kesan sejarah Peperangan Dunia II (1941-45). Majlis pembukaan rasminya telah disempurnakan oleh KDYMM Sultan Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra pada 1 Ogos 1994.

Muzium ini mempamerkan artifak dan gambar-gambar mengenai sejarah Peperangan Dunia II secara ringkas khususnya di Negeri Kelantan yang merupakan permulaan Perang Dunia II di Tanah Melayu bermula di Kuala Pak Amat Kota Bharu pada awal 8 Disember 1941. Begitu juga gambaran, keterangan dan bahah-bahan berkaitan serangan Jepun ke atas Kelantan mengikut kronologi, pertahanan Tentera British, Zaman Pemerintahan Jepun sehingga Jepun menyerah kalah dengan gugurnya bom atom di Hiroshima dan Nagasaki.

Di bahagian luar galeri terdapat replika Kubu Kebal "Pillbox" Pertahanan British yang banyak terdapat di sepanjang pantai dari Tumpat ke Bachok, kereta perisai dan jenis-jenis pengangkutan darat yang digunakan sebelum merdeka.

Lokasi Muzium Perang


Facebook MPKB-BRI

Facebook MPKB-BRI

Portal MPKB-BRI

Portal MPKB-BRI

@2021 Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam